2 Haziran 2018 Cumartesi

Süper Verimliliğin 7 Atlısı

Son araştırmalar en verimli kod yazıcılarının ortalama kodlama yapanlara göre günde 9 kat daha fazla faydalı kod geliştirebildiklerini gösteriyor. Yine, New York’taki Bernardin Restoranının balık şefi, ortalamadan 3 kat daha hızlı çalışırken, Nordstorm’un en verimli satış elemanı, ortalamanın 8 katı fazla giysi satabilmekte. Peki diğerlerinden farklı kılan etmenler neler bu süper verimli çalışanları?


Nisan ayında Jack Zenger ve Joseph Folkman imzasıyla HBR’da yayınlanan bir araştırmada, bu farkı ortaya koyabilmek için 7000 deneği içeren bir araştırma yapılmış ve müdürleri ile 48 özel davranış biçimi üzerinde sorular yöneltilmiş. Her denek için ayrıca eş düzeyleri, altları ve diğer çalışma arkadaşlarından oluşan 11 diğer kişinin verdiği puanların ortalaması da alınarak 360 derecelik bir çalışma yapılmış. Çalışmanın bulguları, süper verimli insanlarda yedi temel öğeyi ön plana çıkartmakta yazarların belirttiğine göre:

Esneyen Hedefler belirleyin: Son tatil gününüzü düşünün. Evinizi veya dairenizi güzelleştirmek için planlar yaptınız mı? Belki dağınık şekilde çeşitli işlere daldınız. Ya da daha büyükçe bir projeyi ele alıp bitirdiğinizde nasıl bir günde yapabildiğinize şaşırdınız.

Büyük projeler, hızınızı arttırırken ilginizi odaklama sorununuzu da gidermekte büyüleyici bir şekilde. Bunu yaparken esnek hedefler koymanız da önemli. Örneğin işe açık bir gardrop ile başlayıp, sonra bunu kapaklı bir gardroba son olarak da kapakları açıldığında ışıklandırılan bir üst ürüne çevirmek, en başından bu son ürünü hayal etmekten daha motive edicidir. Başardıkça daha fazlasını yapmak için duyacağınız arzu artacaktır. Hedeflerinizin her birinin tek başına işe yarar olmasına ve bir sonraki adım için uygun altyapıya sahip olmasına özellikle dikkat etmenizde fayda var.

Tutarlı olun: Yüzde yüz güvenebileceğimiz insanların kimler olduğunu aşağı yukarı tahmin edebiliriz. Biliriz ki “bu iş yapılacak” dediklerinde mutlaka gerçekleşecektir. Araştırmaya konu olan deneklerin arasında verimlilikte öne çıkanlar, verimlilik azalması ve zamana bırakıp sorunları sonradan halletme yoluna gidenler yerine, tutarlılıkla haftadan haftaya ve aydan aya nasıl sonuç alacaklarına odaklananlar ve ahenkli bir ritim tutturanlar olmuş. Tabii bunların yapılması için yine ara hedefler ve takip dilecek göstergelerin en başından doğru belirlenmesinin önemini göz ardı etmemek gerekli.

Bilgi ve Teknik Donanıma sahip olun: Verimliği, pek az şey bilgisizlik ve teknik donanımdan uzak olmak kadar hızlı öldürebilir. Ne yaptığınızı biliyorsanız, kaliteden ödün vermeden hızla sonuçlandırmanız mümkün. Her ne kadar çok gerek duymasalar da, araştırmaya katılan verimlilikte öne çıkan denekler, gerektiğinde uzmanlardan tavsiye almaktan çekinmeyenler arasından çıkmış. Bu kişiler bilinçli şekilde yeni beceriler edinirken, uzmanlık seviyelerini de yükseltmeye çalışanlar aynı zamanda. Böylelikle üstlendikleri görevleri maharet, titizlik ve çabuklulukla yerine getirebilmekteler. Bu noktada, donanım derken sadece kişisel değil cihaz olarak donanımlı olmanın gerektiğini hatırlatalım. Ne kadar kuvvetli olursa olsun doğru karabina, çekiç ve halat yardımı olmadan bir dağcının zirveye ulaşması mümkün olmayacaktır.

Sonuç Almaya odaklanın: Çoğumuz sorumluluk alıp hedeflerimize makul bir çabuklukta ulaşmayı hedefleriz. Ama pek az kişi hedefine çok daha hızlı ulaşmak için büyük bir arzu ile doludur. Sanki yapılacak işler listesine bir çentik daha atmak için yanıp tutuşurlar. Yarışçıdırlar ama sadece rakipleri ile değil, aynı zamanda kendileri ile de. Kendi rekorlarını kırmaktan büyük keyif alırlar. Sanırım kendi rekorlarını kırmak kadar bu tür bireyleri memnun edecek diğer bir öğe de kendilerini tekrar etmek yerine her defasında küçük farklılıkları da işlerine yansıtıyor oluşları olsa gerek.

Sorunları Öngörü ile çözün:En verimli insanlar büyük problem çözücüler arasından çıkmakta. Her zaman inovatif çözümlerle işlerini başarma eğilimindeler. Bu kişiler karşılaşacakları engelleri öngörerek, alternatifli çözüm yollarını belirleyebiliyorlar. Bazı sosyo-psikologlar bu durumu zihni-karşıtlık durumu olarak adlandırıyorlar; yani hedeflerin ve engellerin birlikte değerlendirilmesi. Diğer bir bakış açısı ile tezatların sinerjisi de diyebiliriz.

İnsiyatif Alın: Pek çok kişi için bir işin tamamlanması önündeki en büyük engel başlayamamak. En verimli kişiler ise, önlerindeki işe hızla atılanlar arasından çıkıyor, hatta kimse onlardan başlamalarını istemediği durumlarda bile. Bu acelecilikleri başlarına sık sık sorun açsa bile, üstlerinin bu durumdan çok şikayetçi oldukları söylenemez. Atalarımız boşuna “başlamak bitirmenin yarısıdır” dememiş.

İşbirliği yapın: Şimdiye kadar tek başına başaran sadece parlak bireylerden bahsediyor görünsek de, çalışmanın sonuçları bunu pek doğrulamıyor aslında. Günümüzün kompleks örgütlenme yapılarında, tek başına halledilebilecek işler oldukça az. Bu nedenle çoğu verimli kişininin, aslında diğerleri işbirliği yapanlar oldukları ortaya çıkmış. İşbirliği kadar iş bölümüne de önem vermeli tabii ki. İş bölümünün keşfedilişinin üzerinden neredeyse 12.000 yıl geçti sonuçta.

Eksik gördüğünüz taraflarınızı bu şekilde değiştirmeye çalışın bakalım, bir fark görecek misiniz.

Özet çeviri ve yorumlar

Ender Şenkaya

Haziran 2018