12 Ekim 2017 Perşembe

Karşınızdakini Anlamak İçin Kullanabileceğiniz 6 Yöntem


Dinlemek iyi iletişim kurabilmenin en önemli aşaması. İyi dinlediğimizde daha iyi satış yapabilir, daha etkili müzakere edebilir, daha iyi ebeveyn ya da arkadaş olabiliriz. Bir çok kişi karşıdakini etkilemek için bol bol konuşur. “Ben nasıl ikna olduğumu düşündüğümde, çok sözdense tek bir cümlenin daha çok işe  yaradığını gördüm.” Bu cümleyi bulabilmenin yolu da dinlemekten geçiyor.


Etkili bir dinleyici olabilmek için kullandığım yöntemler nelerdir? Benim çok yararlandığım 6 yöntem:

  1. Konuşmaya başlamadan önce dinleyeceğiniz kişiyle ilgili düşünün. Nasıl birisidir, ne bekler, ne ister, nelere ilgi duyar? Bunlara önceden kafa yormanız söylenenlerin altında yatan sebepleri daha kolay görmenizi sağlar.
  2. Dinlerken vereceğiniz cevaba odaklanmayın. Aynı anda iki şeye odaklanamayacağınız için, cevabı düşünmeye başladığınız anda karşınızdakinin söylediklerini takip edemezsiniz. Konuşma sırası size geldiğinde biraz bekleyip düşünebilir, cevabınızı toparlayabilirsiniz. Böylece karşınızdakine de kafasını toparlaması için zaman tanımış olursunuz.
  3. Soru sorun. Konuyu dağıtmayacak, arada kalan boşlukları doldurmaya yönelik sorular karşınızdakine de yardımcı olur. Atladığı noktaları anlatmasına hatta bazen farkında olmadığı detayları fark etmesine yardımcı olur. Sizin iyi dinlediğinizi, konuyu merak ettiğinizi görmesini ve daha istekli anlatmasını sağlar.
  4. Karşınızdakine düşünme fırsatı tanıyın. Sorduğunuz sorulara kısa süre içinde cevap alamazsanız hemen sorunuzu açıklamaya çalışmayın ya da başka bir soruya geçmeyin. Karşınızdaki düşündüğü sürece beklemeye devam edin.
  5. Anladıklarınızın doğruluğundan emin olmak için onunla paylaşın ve doğru anlayıp anlamadığınızı teyit edin. Bazen çıkardığınız anlamlar, anlatılmak istenenle örtüşmeyebilir. Teyit almak, aynı zamanda karşınızdakinin kendini anlatabildiğini fark etmesini ve başka detaylara geçmesini sağlar.
  6. Karşınızdakini izleyin. Duruşundan, susmasından, bakışından anlamlar çıkarabilirsiniz. Konuşmanın neresinde rahatsız olduğunu, rahatladığını, üzüldüğünü, heyecanlandığını görebilirsiniz. Sözle anlatılmayan bu ifadeler çoğu zaman sözlü olanlardan çok daha fazla bilgi verir.

Etkili dinlemeyle çözümsüz gibi görünen konularda ne kadar kolay ve hızlı yol alabildiğinizi göreceksiniz. Bunlar benim gözlemlediğim, okuduğum, eğitimlerde öğrendiğim ve denediğimde işe yaradığını gördüğüm yöntemler. Sizin ekleyebileceğiniz yöntemleriniz varsa, yorumlarda paylaşırsanız sevinirim.

Baran Kaya

Ekim 2017