30 Aralık 2017 Cumartesi

Mükemmel Hindinin Analitik Sırları


Yılın son gününü evinizde bir hindi partisi ile sonlandırmak istediniz, ama yılboyu pek pişirmediğinizden kafanızda böyle bir özel günü ziyan etme endişesi belirdi. Korkmayın bu işin de bir formülasyonu geliştirilmiş durumda.

Hindi eti farklı bileşenlerden oluştuğundan, aslında tüm bir hindiyi aynı anda pişirmek için bir yöntem geliştirmek kolay değil. İngiliz bilimadamları ise işin sırrını BBC Focus’un yeni yıl sayısına yetiştirmişler bile.

Beyaz göğüs etinin pişirilirken sertleşmemesi için 55 derecenin üstüne çıkarılması önerilmezken, koyu renkli but etlerinde istenilen ideal sıcaklık 80 C. Nar gibi kızartmak istediğinizde ise deriyi 200 C’ye kadar çıkarmanız gerekli öte yandan.

Bristol Üniversitesinden gastronomiye verdiği önemle tanınan fizik profesörü Peter Barham, en iyi pişirme stratejisinin, hindiyi farklı renkteki etlerine göre parçalayarak her birini kendi optimum sıcaklığına getirerek pişirmek olduğunu söylüyor. Tabii bu yöntem yılbaşı masanızın görselliği açısından ciddi bir sorun ve misafirlerinizde bir hayal kırıklığına neden olması mümkün.

Barham bu nedenle, hindiyi pişirirken daha duyarlı göğüs kısımlarının sıcaktan korunması amacı ile folyo ile sarılmasını öneriyor. Peki fırında hangi derecede ne kadar süre tutulmalı?

Stanford Üniversitesinden fizikçi Wolfgang Panofosky de ısı iletim kanunları yardımı ile bu zamanı aşağıda şekilde formüle etmiş;

Formülde t pişirme süresini, W ise hindinin kg olarak ağırlığını temsil ediyor. Bu formülü 165 derecelik sabit bir fırın sıcaklığını gözönünde tutarak geliştirdiğini belirtiyor Ponofosky. Yani bu formüle göre 3 kg’lık bir hindi için pişirme süresi 165 derecede 2.35 saat (2 saat 20 dk) olarak hesaplanıyor.

İşinizi daha sağlama almak isterseniz, fırın içi bir et termometresi kullanarak hindinin içindeki sıcaklığın en az 75 dereceye ulaşmasını da gözlemleyebilirsiniz.

Afiyet olsun ve Mutlu Yıllar!

Ender Şenkaya

Aralık 2017